Denne side indholder en kort beskrivelse af flest af de smykkesten og mineraler som jeg anvender ved fremstilling af smykkerne.
Agat  Akvamarin  Amazonit  Amatyst   Aventurin  Calcedon Diabas Flintesten  Granat   Grønlandit  Hematit  Jade  Jaspis  Jernmalm Isukasia  Labradorit  Lapis Lazuli  Malakit   Månesten  Nuummit  Obsidian  Onyx   Opal  Peridot Rhodonite Rhodocrosite  Røgkvarts   Rubin  Safir  Spektrolit  Serpentin  Sodalit Thulit Tigerjern Tigerøje  Topas  Tugtupit   Turmalin  Turkis
Klik på de små billeder og få vist et større.

Agat: Fik navnet af en græsk filosof som fandt stenen ved bredden af floden Achates 3-400 år f.kr. Findes ofte i vulkanske bjergformer. Agaten kan være gråhvid, lys blå, orangerød eller sort. I folketro har agaten haft egenskaber som at kurere slangebid og skorpionstik, svække torden og lyn, berolige sjælen og bringe sejre over fjender.

Akvamarin: Navnet “Akvamarin” kommer fra det latinske “Aqua”, “vand”, og “marina”, som betyder “havet”. Farven varierer fra grønlig blå til blågrønn I folkloren skulle stenen beskytte sømænd og garantere en tryg rejse. Akvamarin skulle køle hovedet til bæreren og holde ham eller hende rolig og balanseret.  Brasilien er den vigtigste eksportør af akvamarin.
Til toppen

Amazonit: Navnet kommer sandsynligvis fra floden Amazonas, hvor man mente stenen fandtes, selv om den aldrig er blevet fundet der. Amazonit er en variant af feldtspat. Farven varierer fra gulgrøn til blågrøn. I folkloren har amazonit ofte været en sten som har haft en nedstressende virkning, og som giver mod og selvtillid. Nogen mener den er nyttig for at aktivere dovne teenagere. Amazonitt er en ganske blød sten, og bør ikke udsættes for kraftigt tryk og ridser.
Til toppen

Amatyst: Kommer fra det græske “Amethystos” - “ikke beruset”. De gamle grækere og romerne troede at ametyst modvirkede effekten af alkohol. Den skulle holde bæreren af ametysten klarhovedet og kvik. I middelalderens England var de kongeliges regaliaer dekoreret med ametyst for at signalisere kongelighed. Også andre kongehuse brugte ametyst. Den gang blev den fineste ametyst fundet i Rusland, i dag er Brasilien den største leverandør af den violette smykkesten. Ametyst findes i ubehandlet form kun i varianter af violet. Når den varmes op, bliver den som oftest gul, og bruges af og til som erstatning for citrin.

Aventurin: Navnet kommer fra fransk “aventure” eller italiensk “a ventura”; “hell”, “slumpetræf”. Navnet skal henlede på at venezianske glasmagere på 1800-tallet ved et lykketræf tabte nogle kobberfragmenter op i glasblandingen og opfandt aventurin-glass, som ligner stenen aventurin. I folkloren har aventurin blevet brugt som amulet og tillagt egenskaber som at den beroliger og læger bæreren. Den almindeligste farve på aventurin er grøn, men den findes også i gult, orange, brunt, blåt og gråt.
Til toppen

Calcedon Ice-Blue: er et godt navn, da den leder tanken hen på arktiske egne, og stenen er også på messer markedsført som sådan. Den er indtil nu kun fundet i attraktiv farve på Igdlorsuit (Ubekendt Ejland) i det nordvestlige Grønland, hvor den fravises det vulkanske fjeld ved kysterosionen.
Til toppen

Diabas: Sverige - Diabasen fra Hägghult har en meget høj kvalitet. I rå form er den mørkegrå, men når den slibes, bliver den blank sort og kan anvendes til bl.a. facadebeklædning, bygningsudsmykning, gulve, monumenter, skulpturer og gravsten. Slebet som cabochon og indfattet i sølv, opnås en meget fint smykke.
Til toppen

Flintesten: Flint er et billede på urkraftens kilde, erkendelsen af at alt kommer fra os selv. Flint healer på basale følelser som frygt og angst. Den giver forbindelse til ”urkraftens kilde” og virker derfor opmuntrende og beroligende. Hvad Bach’s nødhjælpsdråber er fra planteriget, er flint fra mineralriget.
Giver trøst i nøden og stimulerer vores fighterånd. Den hjælper dig til at finde styrke og balance i dig selv.
Fysisk: Flint er generelt styrkende og kan bruges som alment helsefremmende i drikkeessens. Muskler, led og sener er dens speciale, den er ideel til massage. Kan bruges som supplement i behandling af idrætsskader sammen med grøn calcit og magnetit er den
Til toppen

Granat: “Granat” kommer fra latin “Granatum” og betyder “frø”. Navnet kommer af at stenen kan ligne granatæble-frø. I folkloren har granat symboliseret evig venskab og tillid. Dessuden er den blevet tillagt blodrensende egenskaber, og skulle beskytte mod blodforgiftning og madforgiftning. Egypterne brugte granat som smykkesten så tidlig som i første dynasti (3100 f.kr.) Dybrødt er den almindelige farve på granat, men mineralet findes også i andre farver, som gul, grøn, blå, violet, brun, sort, rosa og farveløs. I dag findes granat først og fremmest i Afrika, i India og på Sri Lanka, men også mindre forekomster i Grønland.
Til toppen

Grønlandit (kvarsit): (af Grønland og -it), finkornet, massiv kvarts med talrige, små, skælformede grønne indeslutninger af glimmermineralet fuchsit. Grønlandit forekommer i Isukasia nær Nuuk i Vestgrønland. Det slibes og poleres i cabochonformer til smykker, der hovedsagelig sælges lokalt. Grønlandit er en varietet af aventurinkvarts, der bl.a. forekommer i Indien og Swaziland. Grønlandit hører til verdens ældste mineraler ca. 3,4 Mia. år.
Til toppen

Hematit (blodsten): Hæmatit befordrer udholdenhed og selvkontrol. Det er en meget maskulin sten, mangler du kontakt til ”din indre mand”, din handlekraft og din styrke - så brug denne sten.
Hæmatittens energi relaterer til rodchakra, og det er en meget jordforbindende sten, der giver varme og energi samt en god evne til at kunne bevæges sig og dermed også at kunne handle.
Hæmatit har en stærk, positiv indvirkning på blødninger af enhver slags. Det være sig menstruationsblødninger, åben sår og sår der ikke vil hele. Her vil hæmatit gå ind og hjælpe med at stoppe blødningen og heale såret.
Hæmatit giver en rolig søvn og kan bruges mod søvnløshed. Ligger du uroligt om natten, så læg denne sten under hovedpuden. Skyldes dine søvnløse nætter, at din partner snorker - så prøv med en hæmatit under din pude, og en rosakvarts under din partners. Rosakvartsen vil få din partner til at slappe af og sove langt mere roligt.
I gammel tid blev hæmatit brugt som en amulet, der kunne standse blødninger (den indeholder jernforbindelser, der kan få blodet til at størkne). Soldater havde dem med når de drog i krig.
Fysisk: god ved blodmangel og ved meget stærke menstruationssmerter og/eller blødninger. Den siges at have en gavnlig virkning ved blodskudte øjne, blodmangel og sår der ikke vil læges.
Til toppen

Jade: forekommer os altid at være knyttet til noget fjern-østligt. Den kan have mange farver, men vi forbinder den oftest med noget grønligt. Detr er et velegnet materiale at lave smykker af. Man kan også komme ud for at “jade” er fesmtillet af materialet nephrit, som har stor ligehd med jade.
Til toppen

Jaspis: Navnet kommer fra gammelfransk “Jaspe”, “flækket sten”. Jaspis er en finkornet, opak sten med striber af forskellige farvenuancer i sig. Nuancerne er oftest røde, men kan også være gule eller brune, og sjældnere grønne. Fordi jaspis findes i så mange varianter, knytter det sig mange egenskaper til den i folkloren.. Blant andet skulle jaspis gøre tanke og handling hurtigere, og samtidig få bæreren til at være forsiktig og undgå unødvendige farer. Hildegard af Bingen (en nonne fra den 12te århundre) rådet kvinder til at holde et stykke jaspis i hånden under barnefødselen for at beskytte mod det onde som kunne komme til mor og barn fra luftens demoner.
Til toppen

Jernmalm: Fra Isukasia, Nuuk Grønland. Jernmalmen er sortgrå, med stykker, hvor det sorte jernmineral (magnetjernster) er omgivet af lys kvarts, tydeliggør små folder og kan være yderst dekorative. Det er yderligere et kuriosum, at smykket er magnetisk som jern.
Jernmalmen er yderst spændende, da det er verdens ældste “mineral” ca. 3.4 Mia år.
De ældste sten, der blev dannet på jordens overflade, findes i Isukasia ca. 150 km nordøst for Nuuk i Vestgrønland. Historien om hvordan de blev fundet startede i slutningen af 1960-erne og begyndelsen af 1970-erne hvor geologerne Vic McGregor og Stephen Moorbath havde påvist at de såkaldte Amîtsoq gnejser i Godthåbsfjorden var 3680 millioner år gamle! Det var på den tid de ældste sten på jorden.

Læs beskrivelse
Til toppen

Labradorit: Labradorit healer på hullet i solar plexus, fylder dig op med æterisk energi, den giver nye ressourcer.
En labradorit er ikke noget særligt når du lige ser den, men tager du den op i hånden og ser den i lyset fra forskellige vinkler, vil et sandt panorama af farver spille for dine øjne. Dette er billedet af labradorittens fysiske og psykiske karakteristika. Livet og vi selv kan være som labradoritten, trætte og helt uden glans, men gider vi bruge tiden på at se tingene fra andre vinkler end dem vi normalt bruger - så ser det hele straks anderledes ud. Er du kørt træt, sidder du fast i gamle mønstre og forhold, trænger dit liv til ny inspiration, og tør du slippe det kendte - så kunne labradorit være noget for dig.
Labradorit er en meget energigivende sten, der giver dig dine kræfter tilbage, når du føler dig træt og udkørt. Den hjælper dig til at hente dine ekstra ressourcer ind.
Den stimulerer og aktiverer dine intuitive evner samtidig med at den sørger for, at du ikke slipper jordforbindelsen.
Fysisk: kan du anvende labradorit ved stofskifte- og fordøjelsesproblemer, ved synsforstyrrelser og mod angst. Overvægtige kan have gavn af mookait, dolomit og labradorit..
Til toppen

Lapis Lazuli: Lapis Lazuli giver styrker og klarhed, den forøger koncentrationen og din evne til at være tålmodig. Stimulerer kontakten til din intuition, din egen indre stemme, dit spirituelle jeg. Du vil føle dyb kontakt med dig selv og med det, der foregår omkring dig. Den giver åndelig indsigt og kraft.
Lapis lazuli ligner en klar stjernehimmel med sine fine små stykker svovlkis der sidder og glimter i stenen.
Den blå farve arbejder på hals- og pandechakra, og de små guldstykker i den, giver forbindelse til kronechakraet. Hvis du ligger lapisen over dit pandechakra fremmer det astrale rejser, visualisering og din forståelse for åndelige fænomener. Lægger du den over kronechakraet, vil en varme med det samme begynde at brede sig ud herfra og ned gennem kroppen. Det er godt at mediterer med en lapis på kronechakra.
Lapis lazuli forøger sensitivitet, koncentration og klarhed. Den forstærker de følelser og egenskaber, der er fremtrædende i dit sind netop nu. Er din energi positiv og fremadrettet, vil denne sten sætte dig i stand til at føre dine inderste tanker og ønsker ud i livet. Er din energi negativ, vil den blive forstærket og negative oplevelser bliver til virkelighed i dit liv. Det du sender energi til vil blive en realitet, det du sender ud, vil altid vende tilbage til dig.
Lapis lazuli er stille og stærk som nattehimlen, og tålmodighed er en af de første ting man lærer ved at arbejde med den. Ved tålmodig brug vil lapis lazuli genspejle, give klarhed og evne til at trænge igennem blokeringer, stærkere end nogen anden sten. En af grundene til at vi hænger fast i gamle mønstre, er at vi ikke er i stand til at få klarhed over dem.
Fysisk: den styrker immunsystemet og er god mod spændinger. Kan bruges ved betændelse i hals og luftveje og ved øjenlidelser. Som essens anbefales den mod betændelser i hals og luftveje, mod spændinger, til styrkelse af immunsystemet samt til udrensning generelt. På grund af sin evne til at give klarhed er den længe blevet brugt mod øjenlidelser.
Til toppen

Malakit: Malakit opløser indestængte følelser og spændinger. Malakit er en meget stærk sten, hvis energi graver sig dybt ned i dine fortrængte følelser, sorg, angst, jalousi, afmagt og vrede, den trækker disse følelser frem i bevidstheden, så de kan blive forløst.
Den løser op for længslen og glæden og bringer vort virkelige jeg frem til overfladen. Den hjælper dig til at lægge den facade mange af os ofte gemmer sig bag. Den vil vise dig sandheden om dig selv.
En powersten som giver fornyet energi og sætter dig i forbindelse med glæden i dit indre. Den løser op for længslen og håbet, den lærer dig at finde din indre styrke og lade din livsglæde vore rodfæstet i dig selv.
De indestængte følelser, den knude man kan føle i solar plexus efter et skænderi kan opløses ved at bruge malakitten.
En healingkrise er næsten uundgåelig med denne sten. Når den optrævler gamle mønstre må sårene nødvendigvis bløde.
Fysisk: opløser smerter eller spændinger i kroppen, læg den på det smertefulde sted på din krop, og du vil opdage at den langsomt absorberer dine smerter. Malakitten kan blive mat og tabe noget af sin farve når den bruges ved sygdom, så husk at rense den grundigt bagefter
Til toppen

Månesten: Månesten fremmer den spirituelle kontakt og hjælper os med at klarlægge vores mål og vælge rigtigt. Den beskytter vores underbevidsthed og hjælper os med at tiltrække tingene i den rigtige rækkefølge.
Månestenen er en meget feminin sten, så ønsker man kontakt med sine kvindelige energier er den god
Hvor andre sten bringer tingene op til overfladen, healer og styrker månestenen. Den glatter ud og efterlader dig med en tryg og god følelse. Den er som en beskyttende engel, der vogter over porten til din underbevidsthed, og beskytter dig mod dine egne følelser, så tingene kommer i den rækkefølge som du kan klare dem.
Månestenen gør dig fredfyldt og harmonisk og sætter dig dermed bedre i stand til at udvikle dig spirituelt. Den sættes i forbindelse med ærkeenglen Gabriel, og man kan bede ham om hjælp når man arbejder med sin månesten.
Månestenes energi relaterer til halschakra, hvor den hjælper dig til at kommunikere dine følelser ud. Den hjælper dig til at åbne mere op og til at sætte grænser. Månestenens energi giver dig styrke til at turde tage hul på ophobede, tilbagetrængte følelser.
Fysisk: god ved menstruationssmerter og klimakterielle problemer. Kan bruges ved hormonale ubalancer og har ry for at give frugtbarhed. Den kan bruges ved alle ”kvinde problemer” som menstruationssmerter, udebleven menstruation, klimakterielle problemer eller udflåd. En drikkeessens er også god. Månestenen indeholder Moderenergi.
Til toppen

Nuummit: nuummit, (omdannelse af nuukit, efter Nuuk og -it), smykkesten af den rombiske amfibol anthophyllit-gedrit. Nuummit, der poleres og slibes i cabochoner, fremtræder dyb sort til mørk brun med kraftige indre reflekser (iridiscence) i forskellige farver fra blå til grøn og gylden til rød. Den blev først påvist af K.L. Giesecke SØ for Nuuk (Godthåb) i 1810. I 1982 blev den genfundet i skærgården syd for Nuuk og lanceret som smykkesten. Stenen danner basis for en mindre hjemmeindustri i Grønland. Nuummit er siden påvist flere steder, fx i Finland.
Viser os, med hjertet, hvad der er virkelig vigtig, hvad der i virkeligheden betyder noget her i livet. Giver bedre talefærdigheder. Lærer os at bånd og begrænsninger, der er blevet pålagt os, er selvopfundne, og let at komme af med. Stimulerer den intellektuelle energi.
Til toppen

Obs
idian: Navnet skal komme fra latin “obsidianus” - “steinen til Obsius”. Obsius skal være romeren som bragte steinen fra Etiopia til Romerriket. Obsidian er naturlig glass som blir formet av vulkansk aktivitet. Det er litt hardere enn vindusglass, og er altså ganske sårbart. Obsidian kan være svart, grå, rød, mørkegrønn, og er ofte spettet. I steinalderen ble obsidian brukt til våpen som pilspisser og kniver, og polert til enkle speil. Aztekerne brukte obsidian til våpen og dekorasjoner, og obsidian ble også brukt av Nordamerikanske indianere. Idag blir obsidian brukt ikke bare som smykkestener, men også til kirurgiske kniver, fordi kniver av obsidian blir mange ganger skarpere en stålkniver. I folkloren bidrar obsidian ofte til objektivitet og til å kunne få innsikt i problemer.
Til toppen

Ony
x: Sort Onyks fremmer objektiv handling, giver større kontrol over følelser og lidenskaber. Sort onyks vil fremme dine evner til at handle ud fra et mere objektivt, nøgternt synspunkt, således at dine handlinger ikke er styret for meget af dine følelser og dit begær efter ting og/eller mennesker. Onyks sætter dig i stand til at se tingene i et større perspektiv, at se ud over din egen næsetip.
Sort onyks giver dig større kontrol over dine følelser og lidenskaber. Den lader dig se at du ikke altid har ret, men dens hjælp bliver du i stand til at se tingene fra modpartens synspunkt.
Indenfor astrologien forbindes onyks med planeten Saturn ”karmas herre”. Onyks kan bruges til at afvikle de negative sider af din personlige karma. Dvs. at onyks vil hjælpe dig til at færdiggøre en skæbnemæssig udviklingsproces, den giver dig evne og chance for at slippe gamle tænke- og handlemåder, og erstatte dem med et positive, kærligt livssyn
Til toppen

Opal
: Navnet kommer fra det latinske “opalus” og gresk “opallios” - “å se en forandring (i farge)”, fra den samme roten som sanskrit upálá, “stein”. Opal har stort fargespekter, fra klar og melkehvit til de fleste andre farger. I middelalderen kunne opalen bringe stort hell, for den bar i seg egenskapene til alle smykkesteinene som var representert med sin farge i opalen. Opalen er litt mer sårbar enn andre smykkesteiner, også for fuktighet. Opal er nasjonalsteinen til Sør-Afrika og Australia.
Til toppen

Peri
dot: Er en variant af mineralet Olivin. Navnet ‘Peridot’ kan enten komme fra det arabiske faridat - ” smykkesten” -eller fra det franske peritot - “uklar”. De gamle romerne mente alle at medicin ville virke stærkere når den blev taget fra bæger eller bokse af peridot. De kalte den også “aftensteinen” fordi den grønne farve ikke mørkner om natten, men er synlig også i lampelys. Peridoten formes dypt inde i jorden og kommer til overfladen ved vulkanudbrudd. De almindeligste farvenuanser er fra gulgrønn til olivengrønn.
Til toppen

Rho
docrosit: Rhodocrosit giver os mod til at se tingene som de er. Bruges ved følelsesmæssige svingninger.
Rhodocrosit virker rensende, lindrende og blødgørende. Dens stærke og meget direkte energi vil få dig til at se gamle oplevelser i øjnene, som du har glemt fordi de ikke har været så rare at se på, eller fordi du ikke har magtet at gøre op med dem. Den får dig til at huske, til at turde at huske og vedgå de ting, som du har været udsat for, eller som du har udsat andre for.
Den er god til at afgifte krop og sind for gamle, ophobede følelser, samtidig forhindre den dette tanke- og handlingsmønster i at gentage sig. Som drikke essens er den god til afgiftning af kroppen, både fysisk og psykisk.
Ved stædighed anbefaler krystalekspert Jette Holm, at lægge en rhodocrosit på venstre ankel (følesiden) og en rosakvarts på højre ankel (handlingssiden). Dermed kan der ske en følelsesmæssig forløsning, som kan være voldsom. Ved at placere en rosakvarts på handlingssiden, kan man mildne eventuelle udbrud.
Rhodocrosit kan sammen med herkimer diamant fremkalde billeder fra tidligere liv og er derfor velegnet til regression.
Fysisk: god ved infektioner, åndedrætsbesvær og spændinger. Har vitaliserende virkning på alle chakraer. Dens lindrende og blødgørende evne har indflydelse på spændinger og nervøs anspændelse, op på hele nervesystemet.
Brug den sammen med herkimer diamant for at fremkalde klare drømme. Sammen med blondeagat vil rhodocrosit fjerne enhver spænding og smerte.
Rhodocrosit og malakit er en stærk kombination, de supplerer hinanden. Malakitten trækker de fortrængte ting/følelser op til overfladen og absorberer alt. Rhodocrositten går ind med sin samlende, integrerende evne og sine blide farver og vibrationer og opmuntre dig kærligt.
Til toppen

Rho
donite er velkendt blandt samlere for sin smukke pink og rød farve. Den røde sort kan være så dyb rød at det nærmer farven på Rubin. De store krystaller engang fundet i Franklin, New Jersey, er klassiske sjældenheder, der gør storslåede reference-stykker.

Rhodonite ofte har sort manganoxid vene s kører gennem en prøve, der giver det den klare udseende af pink med sorte kryds og tværs linjer og blomster-lignende formationer overalt. Disse er de former mest almindeligt anvendt som smykkesten, især i perler og dekorative genstande. Store massive eksemplarer af sort-stribede Rhodonite er ofte skåret og poleret til plader til samlere.

Rubin: Rubin giver robusthed og styrke. Den giver en sund jordforbindelse og et stærkt selvværd. Den arbejder målrettet og går lige ind til benet. Den er hvad den giver sig ud for at være.
Rubin hjælper dig til at give slip på og gøre op med fasttømrede autoritetstro, især faderfigurer, som har udspillet sin rolle i dit liv. Den lærer dig, at stole på dig selv og din egen evne til at tage beslutninger.
Rød granat og rubin har det til fælles, at de begge støtter og bekræfter dit fundament-identitet og giver dig tro på dig selv. Rubinen giver dig følelsen af styrke og sikkerhed. Den støtter dit fundament og stiver din tro på dig selv af, så du oplever en dybtfølt følelse af selvv
Fysisk: styrker rubin hjerte og kredsløb og giver hermed energi til hele kroppen og opløser blokeringer. Den er god mod træthed og kolde fødder. Har du en spændt muskel, så sæt en rubin på og der kommer gang i tilførslen af blod og ilt til musklen. Lider du af kolde fødder, hvilket også kan være tegn på manglende jordforbindelse, så kan du lægge rubiner under fødderne og evt. sove med dem.
Til toppen

Røgk
varts: Navnet kommer af den karakteristiske røgfarven. Røgfarven kommer sandsynligvis af radioaktiv stråling over tid; naturlig røgkvarts findes ofte i granit med en lav, konsistent radioaktiv stråling. Farvenuansene går fra middel brun via varme gråtoner til brunsortt. I folkloren har den ofte rensende egenskaber. Fordi den ligner på topaz, er den af og til en alternativ fødselsten for november.
Til toppen

Saf
ir: Opprindelsen til navnet er uklar, men kan enten være ‘blå’, ’saturn’ eller navnet på en ø hvor det fandtes ekstra meget safir. I folkloren beskytter bla.a. safir mod misundelse og skade. Safir er dannet af materialet korund. Korund er et meget hårdt materiale, og derfor bruges safirer i mange apparater og materialer, som infrarøde komponenter, klokkekrystaller og stødsikre vinduer. Farven kan være blå, gul, rosa, violett, orange eller grønlig. Den dybrøde varianten af korund-smykkestener kaldes rubin.
Til toppen

Ser
pentin: Har fået sit navn fra ’slange’, siden stenen ofte har mønster som minder om mønstret i slangeskind. Det kaldes også ‘den nye jade’, siden den ligner jade. I folkloren har den været brugt til at holde sygdom og troldom nede. Grundfarven er oftest nyancer af grøn, gerne med mønster i rødt, hvidbrunt eller gult.
Til toppen

Soda
lit: En igangsættende sten der hjælper dig til at overskride grænser og afprøve dine visioner. Den hjælper dig med at slippe gammel frygt og skyld og giver mod til at møde det nye. Den giver det sidste skub, for at komme i gang med at føre dine ønsker ud i livet Du får overblik og tillid til dine egne ressourcer og evner. Du bliver bedre til at kommunikerer, til at sætte grænser og til at sige både til og fra. Afbalancere dine mandlige og kvindelige energier. Styrker lymfesystemet. God mod halsbetændelse.
Til toppen

Spe
ktrolit: Spektrolit er en sjælden variant af labradorit og blev fundet første gang 1940 i sydøstlige Finland. Det som karakteriserar spektrolit er det stærke farvespil af  blåt som glimter inde i stenen. Al spektrolit kommer i dag fra Ylämaa i sydøstlige Finland. Stenen har en hårdhet av 6-6,5 på Mohs skala.
Labradorit er en fascinerende sten hvis skönhet kan mistes hvis man ikke ser den fra den rette vinkel. Farven er gråbrun med et fantastiskt spektrum af farver som gløder under ydret. normalt skifter farverna fra lilla og blåt over til grønt, men også nuancer i gult og orange forekommer. Alt dette mister man som sagt hvis stenen ikke ses fra den rette vinkel.

I folketroen siges det at labradorit har formået at give bæraren indblik i sin fremtid og skaba fremgang. Den anvendes indenfor metafysiken for at tyde drømme og mindske stres og uro. Labradorit menes også at øge intuitionen, den psykiske udvikling og det underbevidste.
Til toppen

Thul
it: (af Thule og -it), lyserød til brunrød (murstensrød), ugennemskinnelig (opak) varietet af zoisit. Thulit findes ved Trondheim i Norge og bliver oftest cabochonslebet til anvendelse i sølvsmykker. Betegnes ofte som norges nationalsten.
Til toppen


Ti
gerjern /Jerntigerøje Tigerjern er en kombination af 3 stærke sten: jaspis, hæmatit og tigerøje.
En smuk sten. Som det land (Australien), den stammer fra, gemmer den på spændende hemmeligheder bag det smukke mønster. Det er en sten for dig, som holder af at udfordre dig selv for at vokse spirituelt.

Tigerøje: Giver skarpsindighed, overblik og en klar tankegang. Den får sandheden frem og hjælper med til at se og forstå egne fejl. Den beskytter mod udefra kommende farer og giver mod til at fortsætte, selv om tingene kan se dystre ud. God ved indlæringsvanskeligheder og manglende koncentration.
Tigerøje er opstået ved, at mineralet riebeckitasbest (crocidolit) er omdannet til kvarts, idet riebeckitasbestens jernindhold er udskilt som fint fordelte korn af limonit, der giver tigerøje den gyldenbrune farve. Omdannelsen er sket under bibeholdelse af riebeckitasbestens trådede struktur, og det giver tigerøje den karakteristiske gentagne  (reflekser fra langstrakte indeslutninger). Tigerøje fås især fra Namibia.
Til toppen

Topa
z: Navnet kan komme fra sanskrit “tapas” - “ild”, eller fra gresk “??pázi?s”, som var navnet på “Slangeøje” i Rødehavet, hvor man udvandt en gul sten. Folkloren siger at topazen kan drive forbandelser og onde ånder på flugt. Ren topaz er gennemsigtig, men har ofte farvenuancer p.g.a urenheter. Normal er den strågul, men kan også være hvid, grå, violet, grøn, blå og rødgul.
Til toppen

Tug
tupit: (efter fundstedet Tuttup Attakoorfia 'Tuttus møddingplads' i Sydgrønland, tidl. Tugtup-agtakôrfia, måske om åndemaneren Tuttu fra et lokalt sagn), hvidt til dybrødt mineral, som danner grundlag for lokalt smykkehåndværk. Det krystalliserer tetragonalt, har hårdheden 5, massefylden 2,4 g/cm og den kemiske sammensætning NaAlBeSiOCl. Det findes i pegmatitter og hydrotermale årer og kendes kun fra de meget mineralrige intrusioner Ilímaussaq- og Lovozero-komplekserne, hhv. Sydgrønland og Kolahalvøen, samt fra Mont Saint-Hilaire, Québec, Canada.
Til toppen

Tur
kis: Er en af verdens ældste smykkesten. Den har haft mange navne. “Turkis” blev i det 16. århundrede afledet fra fransk, enten fra “turquois” - “tyrkisk” eller fra fransk “pierre turquin” - “mørkeblå sten”. Turkis blev først introduceret i Europa via Tyrkiet i det 14. århundret, men i andre civilisasioner havde den været normal i årtusinder. Aztekerne brugte turkis i masker, knive og amuletter, og også indianergrupper som Navaho, Pueblo og Apache værdsatte turkisen som amulet. I Persien er smykket turkisen blandt andet fundet i moskeer, og i Indien findes den blandt andet i Taj Mahal. Egypterne brugte turkisen så langt tilbage som i første dynasti (3100 f.kr.), og den findes blandt andet i Tut Ankh Amons grav. I flere af disse civilisasioner troede man at turkisen skiftede farve efter bærerens helbred, og bekyttede mod uønskede kræfter. Turkisen varierer i farve fra turkis til himmelblå¨.
Til toppen

Turm
alin: Navnet kommer sandsynligvis fra det singhalesiske “turmali”, som betyder “blandet”.Turmalin findes i flere farver og farveblandinger end nogen andre smykkesten. Det er ikke unormalt med tre eller flere farver i en og samme sten. Turmalin af smykkesten-kvalitet udvindes i dag først og fremmest i Brasilien og Afrika.
Til toppe
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Se de smykkesten der bruges til Gishale Designs smykker!
 
 
Du kan se mine smykker på udstillinger og messer. Klik her for at se mere
You can see my jewelry at shows and fairs. Click here to see more.